Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

Discovery Of Witches

Vampyrer, häxor, demoner, tidsresor, magiska böcker, övernaturlig yoga och Oxford – behövs mer för att en ska höja på ögonbrynen åt en bok? Den här boken började jag lyssna på medan vi var på BookCrossing-resa i Oxford, och det visade sig ge ytterligare en dimension till resan. Diana, som boken – bokserien – handlar om är amerikanska, men befinner sig i Oxford, där hon forskar för sitt jobbs räkning. Hon bor på New College, springer och ror, och hänger med näsan i böcker på The Bodleian Library. Där läser hon gamla manuskript med koppling till alkemi, det område hon är verksam inom. Så plötsligt lyckas hon beställa fram ett gammalt märkligt manuskript ur arkiven, som hon börjar misstänka är förhäxat. Hon känner det i hela kroppen, ty Diana är själv en häxa, fast hon under stor del av sitt liv försökt förtränga och förtrycka detta faktum.

Hennes upptäckt och undersökning av det gamla manuskriptet, kallat Ashmole 782, sänder signaler till andra sorters varelser i hennes närhet, och plötsligt dyker det upp vampyrer och demoner till höger och vänster. De övervakar vad hon gör i biblioteket och blir alltmer närgångna, i synnerhet en stilig vampyr vid namn Matthew, som försöker charma henne och beskydda henne från andra väsen som vill åt manuskriptet.

Det är en rätt underhållande bok; vampyrbok, men lite intelligentare än vissa andra och möjligen för en lite äldre publik. Vissa saker känns igen från andra böcker inom genren, men den har också en del egna påhitt. Bäst av allt var Oxfordkopplingen, men när den så småningom hamnar i bakgrunden har handlingen tagit fart och håller för egen räkning även utan Oxford som bakgrund.