Etiketter

, , , ,

Blod rödare

Jag läste Stjärnlösa nätter i höstas och greps av vilken mäktig historia det är. Inför ett författarbesök med författaren – Arkan Asaad – på mitt bibliotek såg jag till att läsa uppföljaren; Blod rödare än rött, som till viss del ger en fortsättning på Stjärnlösa nätter, men i huvudsak historien före; pappans historia. I denna är även mammans historia och familjen och släkten i övrigt också invävd.

Liksom den första boken är Blod rödare än rött en mäktig historia, och en tragisk sådan. Den beskriver fadern Casims uppväxt och ungdom, hur han träffar sin blivande hustru Jamila, och direkt därefter tvångsrekryteras till armén. Boken beskriver hans och hans landsmäns tuffa tillvaro, hur han väljer att så småningom desertera och fly. Händelserna – stora och små – är grymma och råa. Det är ofta hemsk läsning, men berättelsen ger också ökad förståelse för det som berättas i första boken.

Boken är klassad som skönlitteratur, samtidigt som det är väldigt tydligt att det är Arkan och hans pappas historier. Författarframträdandet gav samma intryck, men hintade också om att det är en del som är påhittat – mindre detaljer kanske, snarare än den bärande bakgrundshistorien. Exakt vad och hur mycket, lämnades dock hemligt.

Tunga och råa romaner båda två, men viktiga och lärorika. Det ska bli intressant att se vad Asaad hittar på att skriva om näst. Om han fortsätter nysta i historien, eller ger sig in på helt nya spår.