Etiketter

, , , ,

Medan mörkret faller

Medan mörkret faller kom för ganska exakt ett år sedan och jag är ganska sen på just den här bollen. Bokomaten rekommenderade den redan i somras på en bokbloggarträff och när den sedan också utnämndes till Årets bästa deckardebut 2014 av Svenska Deckarakademin tänkte jag att det var dags att läsa den.

Det är en historisk deckare som utspelar sig 1934, huvudsakligen i Uppsala. En ansedd akademiker hittas mördad på ett grymt sätt och strax efter följer ännu ett hemskt mord. Carl Hell vid stadspolisen blir satt att utreda morden och tar till sin hjälp polissyster Maria Gustavsson.

Den plats och tid boken utspelar sig i, med tankar om ras, rashygien, tvångssteriliseringar och liknande präglar boken och även händelserna. Förutom den historiska bakgrunden och den läskiga tid boken utspelar sig i är den stora behållningen för mig de två poliskaraktärerna. Hell är egensinnig typ men det tar inte över. Han blir personligt involverad i fallet, men också det ges vettigt med utrymme. Polissyster Maria är den som mest intressant så jag hoppas att hon ges mycket utrymme i framtida böcker med duon.