Etiketter

, , , ,

The One Plus One

Jojo Moyes skrev Me Before You, som blev en fantastisk framgång och uppskattad av många. Den anses även allmänt vara hennes allra bästa roman, även om jag själv också uppskattade The Girl You Left Behind. Den var dock inte i samma klass, och det kanske inte The One Plus One – eller Etthundra mil på svenska – är heller, men vilken bra bok det är trots det! Helt annorlunda än de två andra och betydligt mer feelgood. Moyes har ju annars, misstänker jag på det lilla jag läst av henne, en tendens att även stoppa in lite feelbad så att säga.

I The One Plus One möter vi ensamstående mamman Jess, vars man stuckit, och lämnat henne med gemensam dotter och en son från ett tidigare äktenskap. Jess kämpar för att hålla sig flytande. Pengarna räcker aldrig till och barnen möter utmaningar i skolan. Men dottern är begåvad och får chans till en bättre utbildning och tillvaro på en privatskola. För att kunna gå på den behövs dock stora summor pengar, som kan vinnas i en mattetävling för duktiga elever. Det är bara det att tävlingen är i Skottland och de själva på engelska sydkusten. Jess satsar allt och improviserar för att försöka ta barnen, sig själv och deras stora hund dit i tid.

Ed har nyss stängts av från sitt eget företag i väntan på rättegång och dom angående huruvida han begått insidertrading. Av en slump träffar han Jess, som annars är hans städerska, och hennes barn och hund, på motorvägen där de stoppats av polis i en bil i mycket dåligt skick. Han stannar för att fråga om han kan hjälpa till på något vis, dels för att slippa prata med sin tjatiga syster i telefon, dels för att han känner igen Jess efter att hon skjutsat hem honom från puben för någon kväll sedan, då han försökte dränka sina sorger. Så korsas deras vägar och ett äventyr som ingen av dem någonsin räknat med tar sin början.

The One Plus One är en söt historia, dock inte utan bitterhet. Det är inte helt uppenbart vad som ska hända, och historien tar inte slut där den mycket väl skulle kunna: på plats i Skottland, med dottern på tävlingen, och Jess och Eds nyss tända gnista. Men Moyes vore ju inte Moyes utan att det där bara är upptakten. Riktigt trevlig historia som bara gett mig mer smak för Moyes.