Etiketter

, , , , , , ,

Hur du tränar din drakeHur du tränar din drake är första delen i bokserien om vikingen Hicke Hiskelig Halvulk III, skriven av Cressida Cowell. Hicke är hövdingason, men allt annat än stor, stark och skrämmande, vilket man skulle kunna förvänta sig av en framtida vikingaledare. När han och hans jämnåriga ska fånga sig varsin drake att ha som slagskämpe och kompanjon för livet får han inte heller tag på någon stor och skräckinjagande drake, utan en extremt liten och tandlös sak, som han därtill inte lyckas få pli på. Trots att han med list och lockande ibland lyckas lura draken att lyda gör den det inte då det är som allra viktigast: under mandomsprovet, då Hicke och hans jämnåriga ska visa vad de och deras drakar går för – eller bli förvisade på livstid som oduglingar.

Det som händer under mandomsprovet orsakar hela årskullen vikingasöners förvisning. Något hinner dock hända innan utvisningen ska ske: ett ruskigt oväder dyker upp och ruskar om hela världen för vikingarna. Inte bara en utan två, gigantiska och hiskeliga uråldriga drakar väcks av stormen. Det bästa drakarna vet är vikingar och det är bara en tidsfråga innan de alla blir uppätna. Inte ens det de äldre och modigare vikingarna lärt sig om hur man bemästrar och kontrollerar drakar hjälper. Vad i all världen ska de ta till när varken befallningar, höga skrik eller våld hjälper?

Hur du tränar din drake är en lättsam och humoristisk berättelse i historisk, men inte helt verklighetsförankrad miljö. Den handlar om mod och feghet, om att växa upp och att egenskaper som ofta ses som styrkor inte är de enda som räknas.