Etiketter

, , , , , ,

Parisian Christmas Bake OffAlltså, julen är ju över sedan länge, men det har först nu blivit snö och vinter i Skåne, och dessutom har Amazon rea på en massa jul-e-böcker, bl a denna som lät som en bok helt i min smak. Det är bakning och det är Paris, mer än det faktiskt är jul, även om den utspelar sig i juletid. Hjältinnan Rachel Smithson är nämligen inte mycket för jul. Det har sin förklaring i att hennes mor dog under julen, när Rachel fortfarande var ganska liten. Mamman var varmt älskad av sin dotter, men också av hela den engelska lilla by där de bodde, och där Rachel fortfarande bor. När mamma blev allt sämre av sin sjukdom försökte alla rycka in och hjälpa till i hennes bageri, men till slut blev familjen tvungen att sälja och mamman dog. Rachel har smärtsamma minnen, men hennes väninna har tröttnat på att se henne gömma sig – under julen och på andra sätt i vardagen. Så hon har helt fräckt ordnat en resa åt Rachel som ska ge henne annat att tänka på kring jul, och även få henne att ta tag i sina bak-färdigheter. Hon har anmält Rachel till en tävling om en praktikplats hos en berömd bagare i Paris.

Rachel är motvillig för att uttrycka det milt, men blir ändå mer eller mindre tvungen att åka, då väninnan hyrt ut hennes lägenhet i utbyte mot husrum under tiden i Paris. Så Rachel kommer iväg och infinner sig på bageriet, bara för att möta en otrevlig och lynnig bagare och ett gäng vinnarsugna medtävlare.

Tävlingen påminner som titeln antyder en del om Bake Off/Hela Sverige bakar-tävlingarna som gått på TV, men boken är inte egentligen väldigt upphängd kring det konceptet, även om tävlingsdeltagarna under handlingens gång blir färre. Boken är relativt kort, en 130 sidor eller så, vilket kändes precis lagom långt. Det är mysigt med Paris i snö och hela det franska. Som bakintresserad är det kul att läsa om alla bakverk, och att den har vissa romantiska trådar gör den inte sämre.

Trevlig feel good-läsnining som kan läsas även i icke-juletid. Finns tillgänglig som e-bok på Amazon men också på Bokus för 19 kr. Fynd! Mer om boken här.