Etiketter

, , , , ,

familjen_bliss_magiska_bageriDen här boken, skriven av Kathryn Littlewood, har jag gått och smygtittat på länge utan att riktigt ha tid till att läsa den. Nu fick jag äntligen tid, mest p g a att en annan bok jag gick och väntade blev försenad, samtidigt som jag också skulle baka en massa hemma. Då kändes den här väldigt lämpligt, eftersom den i allra högsta grad har baktema.

Familjen Bliss har ett bageri, där föräldrarna och en anställd arbetar, och barnen hjälper till. De är fyra syskon, men det är främst nästäldsta syskonet Rose som hjälper till, eftersom hon tycker det är så kul att baka. Hon vill gärna lära sig mer om bakning, och även om magi, för det här är inget vanligt bageri. Hennes föräldrar använder sig lite i smyg av magi i bakningen för att bota åkommor och diverse annat som är galet hos befolkningen.

Därför blir mamma och pappa Bliss också en dag ombedda att ställa upp och baka för att försöka bota ortsbefolkningen från en envis influensa. Det innebär att föräldrarna behöver vara borta från hemmet och bageriet så att de kan baka på ett ställe som bättre kan hantera stora volymer. Rose och hennes syskon lämnas att ta hand om bageriet, tillsammans med den anställde, och en dam som ska se efter dem. Men så dyker plötsligt en okänd släkting upp och vill bo hos dem och hjälpa till medan föräldrarna är borta. Rose känner på sig att det är något skumt med tant Lily, men hon är charmig, vacker och övertygande, och dessutom har hon släktens födelsemärke, som bevis på att hon är en av dem.

Rose har fått nyckeln till bageriets kylrum där den hemliga magiska kokboken förvaras. Den får de inte använda, men barnen är lite nyfikna och på något vis lyckas Lily också indirekt övertyga dem om att det inte är mer än rätt att fler får glädje av magin. Så syskonen kommer på en kompromiss. De låter boken vara i kylrummet men skriver av några recept som de sedan ska testa i smyg. Det börjar med ett förälskelserecept som inte verkar ha någon verkan. Sedan testar de ett sanningstalar-recept som helt går över styr. Snart är de upp över öronen insyltade i händelser som de har både svårt att förutse och kontrollera..

Det här är en charmig och lite annorlunda bok, så till vida att den känns ganska unik i det den handlar om. Jag tyckte väldigt bra om den, vilket förstås har med baktemat att göra. Jag blev i vilket fall sugen på att ge mig på uppföljaren Familjen Bliss och den förtrollade kokboken.