Etiketter

, , , , , ,

Gregor från OvanjordGregor från Ovanjord är första delen av fem i barnboksserie skriven av självaste HungerspelenSuzanne Collins. Delarna ska som jag förstår det vara färdigskrivna men bara 3 är översatta till svenska hittills, så det finns potential för lite vänt-längt. Det var ganska spännande det här nämligen.

Historien i stora drag är denna: Gregor bor med sin mor och två yngre systrar i New York. Hans far försvann mystiskt och plötsligt för lite drygt 2 år sedan, och Gregor har fått växa upp snabbt och ta en del vuxenansvar. En dag när han är i källaren och tvättar kläder har han med sig sin 2-åriga syster Boots som han passar. Boots hittar ett hål i väggen och rätt som det är har hon krupit in i det. Gregor hör hur hon liksom sugs in och kastar sig efter. De faller och faller och hamnar till slut i Underjord; en helt annan värld men ändå samma. Där bor Underjordarna: vanliga människor som han, men som inte sett dagsljus någonsin i sitt liv, eftersom de bott i Underjord i generationer. Där bor också råttor, kackerlackor, fladdermöss och spindlar, alla jättestora och med talförmåga.

Människorna i Underjord tar hand om syskonen men Gregor upplever det som att han och systern är deras fångar. Han vill inget hellre än att komma hem till mamma i New York och gör därför ett flyktförsök under natten med Boots på ryggen. Men det är inte så enkelt som han tror och både människor och djur upptäcker att han är på rymmen. Och rätt som det är har han orsakat ett krig mellan Underjords människor och djur, ett krig som han måste stanna och försöka få slut på. Men det är människorna införstådda med, ty de har länge fått höra om en profetia, som det nu verkar som Gregor kan vara en del i.

Medan jag läste boken tyckte jag att det kändes som att författaren var lite för inställd på att detta skulle bli en 5-delars-serie och att detta var lite upptakt, men boken kommer igång och är på sätt och vis ett avslutat äventyr för sig. När jag läst ut boken kände jag ett visst sug efter att återvända till Underjord, eller vart Gregor nu hamnar i nästa del.. En fångande och spännande äventyrsbok som jag kommer att rekommendera till både tjejer och killar i 10-12-års-åldern.