Etiketter

, , , , , , , , ,

Dash och Lilys utmaningsbokJag har naturligtvis hört talas om den här boken. Sett den på bokbloggar och i bibliotekshyllan, och t o m bokbyteshögarna på en #boblmaf-träff om jag inte minns fel, men ibland är den mentala läskön (med de böcker en har tänkt att en ska läsa) nästan lika lång som den fysiska (att läsa-högen där hemma) och då glider många pärlor en sorgligt nog förbi. Då kan det behövas ett nytt, väldigt lägligt tajmat blogginlägg för att påminna en. Mycket glad är jag för det, för det här var en perfekt bok för mig med inslag som (jul,) bokhandlar och böcker, New York City och inte minst romantik.

I dagarna före jul hänger Dash som vanligt bland hyllorna på favoritbokhandeln The Strand. Inklämd bland böckerna hittar han en röd moleskin-anteckningsbok med ett meddelande, en utmaning. Utmaningen tar honom runt the Strands bokavdelningar och ger honom ord efter ord till en mening. När han listat ut den bestämmer han sig för att lämna en utmaning tillbaka och så är Dash och Lilys utmaningshistoria igång. Anteckningsboken vandrar mellan dem via diverse ställen och bekanta de har i New York, utan att de själva egentligen möts. Under tiden lär de känna varandra genom det de skriver, och utmaningarna de ger varandra. Det visar sig vara ett charmigt sätt att kommunicera och ömsesidigt tycke uppstår, men så enkelt som att bara träffas och bli vänner, eller mer, är det förstås inte.

Boken utspelar sig i New York City under jultid, en charmig bakgrund till de charmiga tonåringarnas eskapader. Det är en gullig och smårolig historia, men inte enkel förstås, eftersom det är tonåringar och kärlek det handlar om. En riktig liten pärla som lite oplanerat smög sig in i min julläsningslista och förgyllde den helt klart. Rekommenderas.

Författarparet Rachel Cohn och David Levithan har skrivit ytterligare två YA-böcker tillsammans, också de på det romantiska temat och med New York som bakgrund. Locker lite de också.