Etiketter

, , , ,

pym-pettersons-misslyckade-familjPym Petterson bor i Norge i en helt misslyckad familj: med mamma som tycker att middag är Pizza Grandiosa och pappa som snarkar så högt att mamma blir galen av sömnbrist. Och så äldre syskonen Sigmund, som är världssämst på Angry Birds men ändå inte kan sluta spela, och Sanna som slarvar bort saker och är med i ett tjejband. Sanna och Sigmund är tvillingar och ganska taskiga mot Pym – inte alls så sockersöta som till exempel Pyms klasskompis Julia och hennes perfekta syskon och familj.

Så när fröken säger att alla i klassen ska skriva en uppsats om sin familj – som ska vara sann och inte det minsta påhittad – är det ren katastrof för Pym. För inget spännande har någonsin hänt hennes familj. Att de är helt misslyckade som familj kan hon ju inte berätta för andra om. Pym vet inte vad hon ska ta sig till. Hon måste nog helt enkelt ta och hitta på, bara lite lite, så att det låter bra.

Ramhistorien för den här boken är Pyms uppsats – eller uppsatser, för det får bli flera försök. Men däremellan får läsaren lära känna hennes misslyckade familj och dess – trots Pym fördömande – ganska charmiga medlemmar.

Boken är smårolig läsning som passar både tjejer och killar eftersom den varken är speciellt kill:ig eller tjej:ig, även om omslaget kanske skulle kunna antyda det senare. Jag tror nog att den här kan bli ganska uppskattad hos mellanstadiekidsen.

Pym Pettersons misslyckade familj är skriven av norska Heidi Linde, som skrivit ett antal böcker, vilka bara översatts i fåtal till svenska.