Etiketter

, , ,

Världens-varsta-killeLegenden om världens värsta kille är den tredje fristående delen i Eoin Colfers serie om bröderna Lukas och Martin. De två övriga delarna är Legenden om Potatishäxan respektive Legenden om kapten Kråkas tänder. De tre delarna är sinsemellan ganska olika men präglas av samma humor, och är alla illustrerade av Tony Ross.

Bröderna är fem stycken totalt, vilket ibland kan bli jobbigt för den som inte naturligt tar mycket plats, som Lukas. Mamma har aldrig tid att lyssna på hans problem då det alltid finns två yngre bröder som kräver hennes uppmärksamhet, medan äldre brodern Martin lagt beslag på pappa. Till slut kommer Lukas på att han kan anförtro sig till farfar. Men farfar kan alltid bräcka honom med större problem och värre historier. Så berättar Lukas pappa emellertid en värstinghistoria för Lukas, som Lukas glömt för att den inträffade när han var för liten för att minnas. Det är den historien som utgör större delen av boken, och den bräcker lätt farfars alla skrönor..

Sedan jag började läsa Colfers böcker om Lukas och Martin har jag blivit väldigt förtjust i hans humor. Detta är den svagare av dem tre, men den kan nog uppskattas av både killar och tjejer, säkert med viss igenkänningspotential. Det är en ganska tunn bok som torde kunna vara relativt snabbläst.