Etiketter

, , , , , ,

raahas-tidsmaskinMalmöförfattaren Tony Manieri kommer på besök till min arbetsplats för att skriva en deckare tillsammans med eleverna. Inför besöket har jag försökt bekanta mig lite med hans författarskap, för att kunna göra en presentation för eleverna. Inte alla hans böcker finns i nuläget i tryck och bara två är tillgängliga för den relevanta åldersgruppen. De är böckerna om Sam och Maya; Raahas tidsmaskin respektive Abacuspentagrammet, där jag läst den förstnämnda.

Sam bor hos sin morfar Elliott sedan hans föräldrar försvann spårlöst under en resa för 6 år sedan. En dag när Sam är uppe på vinden hittar han en karta över London, på vilken någon ringat in ett visst kvarter och antecknat Sams initialer: S A M. Det visar sig att det i just det kvarteret finns en bank, där Sams föräldrar var kunder och hyrt ett bankfack. Morfar Elliott övertalar Sam om att de måste åka dit och se vad föräldrarna efterlämnat.

I bankfacket hittar Sam ett kreditkort som ger honom tillgång till alla hans föräldrars efterlämnade pengar. Han hittar också sin fars loggbok, i vilken denne skrivit om en massa resor han gjort tillsammans med Sams mamma. Bland annat beskrivs en resa till museet i Alexandria, dit de åkte för 7 år sedan för att delta i en auktion, där ett mycket eftertraktat objekt skulle säljas: en tidsmaskin – Raahas tidsmaskin. Loggboken berättar om auktionen och hur det gick till när föräldrarna och de andra som ville köpa tidsmaskinen förhandlade. Sam förstår av loggboken att det var hans föräldrar som vann budgivningen och hittar mycket riktigt också tidsmaskinen tillsammans en karta i bankfacket. Tidsmaskinen är då inkomplett och det saknas sju ädelstenar, vilka behövs för att den ska funka.

I loggboken läser Sam också om hur föräldrarna efter auktionen reser till Thailand för att försöka hitta en av de saknade stenarna, och han inser att det var under den resan de försvann. Han förstår att han måste ge sig ut och leta efter de sista ädelstenarna i förhoppningen att kanske också kunna hitta sina föräldrar. Han hoppas så att de fortfarande ska vara vid liv. Tillsammans med sin tjejkompis Maya från skolan ger han sig av.

Det är en snabb och farofylld äventyrsberättelse i bästa Indiana Jones-stil, eller, om man ska lyssna på författaren själv, i Röde Orm-stil. Det är en hyfsad äventyrsbok med fantasy- och mysterieinslag, spännande, men nog lite för äventyrspackad för min smak. Istället för att trycka in så många relativt separata äventyr i en och samma bok tror jag att den hade vunnit på att trappas ner till ett par-tre äventyr som kunnat beskrivas lite mer utförligt och därmed bli ännu mer spännande. Det är tveksamt om det är något som stör den tilltänkta publiken dock, och det är ju det väsentliga. Jag tror kanske att den egentligen är i tjockaste laget för eleverna i fråga, som går i 6:an, men de starkare läsarna bland dem ska säkert ha glädje av den.

Boken är illustrerad av Johan Egerkrans, som också är aktuell med fina boken Nordiska väsen.