Etiketter

, , , , , , ,

kurt-och-fiskenKurt och fisken är en lustig liten bok av norske humoristiske författaren Erlend Loe. Tidigare främst känd som vuxenförfattare har han vid det här laget även hunnit skriva en hel rad böcker för unga, bland annat böckerna om Kurt i Kurtby.

Kurt och fisken handlar om när truckföraren Kurt plötsligt en dag hittar en gigantisk fisk övergiven på en av kajerna på jobbet. Chefen vet inte vems den är eller vad de ska göra med den, så Kurt får den. Den är så stor att han måste låna med sin jobbtruck för att kunna transportera den. Väl hemma blir det festmåltid och familjen bestämmer sig för att ta sig lite välförtjänt semester. Med en så stor fisk har de tillräckligt med mat och behöver därför inte jobba för att tjäna pengar för att kunna köpa mer mat. Så hela familjen beger sig ut i världen, med fisken och Kurts truck som transportmedel. Boken handlar om deras äventyr och hur de så småningom blir nöjda med sitt resande lagom tills fisken börjar ta slut.

Det är en smålustig och lite bisarr historia som tar sig fram till synes slumpmässigt. Den var inte riktigt så rolig som jag hoppats, men så händer det ofta att jag inte skrattar så mycket som andra verkar göra åt de böcker som enligt sitt rykte ska vara roliga (däremot ofta åt andra böcker ). Boken är trots det underhållande och jag tycker nog att den kan rekommenderas som lättsam läsning av en relativt känd författare. Illustrationerna av Kim Hjorthøi bidrar också med en del humor.