Etiketter

, , , , ,

HäxtävlingenHäxtävlingen är skriven av Eva Ibbotson, som också skrivit Den stora spökräddningen, som jag läste och skrev om för ett tag sedan. Jag tyckte väldigt bra om Spökräddningen och har sedan dess velat läsa mer av denna i utlandet omtyckta författare, som dock inte verkar ha slagit igenom så stort i mitt bibliotek – åtminstone lånas böckerna knappt alls för stunden om jag inte pushar för dem. Det skulle jag vilja ändra på och valde därför att läsa ytterligare en av Ibbotsons böcker för att kunna presentera henne lite mer brett i ett bokprat.

Häxtävlingen handlar om den store och ondskefulle trollkarlen Arriman på Darkington Hall som plötsligt tröttnar på att vara ond och att arbeta för Mörker och Ondska. Men han kan inte lämna sin tjänst och sitt ansvar om ingen finns som kan ersätta honom. Hans sekreterare Leadbetter får då en idé. Arriman ska gifta sig och få en arvinge som kan ta över efter honom. Men eftersom Arriman inte har någon att gifta sig med behöver de hitta någon som kan vara lämplig. Leadbetter påminner sig då om häxorna i området och föreslår att de ska anordna en tävling, en häxtävling, där den häxa som utför den största och mörkaste magin vinner och får gifta sig med Arriman.

Häxorna är alla duktiga svartkonstnärer, förutom den sköna Belladonna, som till sin förtret och alla de svarta häxornas lustighet är en godhjärtad vit häxa. Hur hett hon än önskar och försöker kan hon inte åstadkomma någon svart och ondsint magi, utan omges istället ständigt av magiskt vackra blommor och djur som vill vara i hennes närhet. Men så möter hon av en slump barnhemspojken Terence och hans daggmask Rover, som hon i ett snabbtänkt ögonblick lyckas rädda från en ondskefull barnhemsarbetare genom att plötsligt utföra svartkonst. Hon förstår då att daggmasken måste vara hennes famulus, det djur som är utvalt för att hjälpa just henne med hennes magi. Genom den kan hon plötsligt utföra svartkonst! Då har hon kanske trots allt en chans i tävlingen och hon frågar Terence om hon får låna Rover tills den är över. Det får hon, och hon får med Terence på köpet, eftersom han genom hennes svartkonst fått en chans att bli fri från barnhemmet. Tillsammans börjar de förbereda inför den stora häxtävlingen.

Boken handlar om tävlingen och hur det går när Rover plötsligt försvinner. Det är en söt och smårolig bok och inte speciellt läskig fast den handlar om ondskefulla trollkarlar och häxor med magi och svartkonst. Det är en bok där allt är omvänt, där fult och ondsint är bra och där den sköna och snälla blir utskrattad och marginaliserad – inledningsvis åtminstone.