Etiketter

, , , , , ,

systrar-i-jeansSystrar i jeans är titeln på Ann Brashares bokserie om vänskap, ungdom och kärlek. Första delen, som gett namn åt serien, handlar om hur de fyra 15-åriga tjejkompisarna Bridget, Lena, Carmen och Tibby för första gången ska tillbringa en sommar ifrån varandra. Kvällen innan de ska skiljas umgås de medan en av dem packar inför sin resa. På skoj börjar de prova kläder. Ett av klädesplaggen, ett par jeans, köpta billigt och på impuls i en second hand-affär, passar dem alla fantastiskt bra fast de alla har olika kroppsform. Det är nästan som att jeansen är magiska. De kommer överens om att de ska dela på byxorna under sommaren och skicka dem mellan sig. Jeansen ska påminna dem om varandra och ge dem mod, stöd och en massa skojiga upplevelser. Så åker Lena och hennes syster till sin farmor och farfar i Grekland, medan Bridget åker på fotbollsläger. Carmen åker till sin pappa för att för första gången få tillbringa en hel sommar hos honom, och Tibby stannar hemma och jobbar på varuhuset Wallmans. Boken följer dem var och en om vartannat och även genom de brev de skriver till varandra. Det är kärlek och kärleksproblem för flera av dem, mod, feghet, skilsmässor, ett tragiskt dödsfall, men framför allt vänskap.

Första delen är liksom de tre följande ganska tjocka, men annars inte egentligen svårläst. De är klassade som ungdomsböcker men kan säkerligen funka för starka läsare i äldre slukaråldern. De senare delarna blir tjockare, men liksom tjejkompisarna blir äldre för var bok kan man också tänka sig att läsarna blir det, även om de kanske inte läser en var sommar så som de utspelar sig.

Systrar i jeans finns även som film (del 1 och 2), som jag blev lite sugen på främst pga att Alexis Bledel (Rory Gilmore) spelar i den. Är det nån som sett dem?