Etiketter

, , , , , , , ,

Sagan-om-den-lilla-farbrornSagan om den lilla farbrorn är berättelsen om hur en liten gubbe, en stor hund och en liten flicka hittar varandra och blir vänner. Den lilla farbrorn är ensam i världen och elaka människor runt om honom skrattar åt honom för att han är så liten och har en ful hatt. Det enda han vill är att hitta en vän och han väntar och hoppas. Till slut sätter han upp en lapp om att han letar efter någon som vill vara hans vän. Men stackars farbrorn väntar och väntar och ingen snäll människa visar sig. Men så till slut dyker någon upp – en hund! Hunden verkar också ensam och snart blir farbrorn och han kära vänner. Var dag dyker hunden upp och till slut flyttar han också in hos farbrorn. Allt är bra och de leker och är lyckliga dagarna i ända. Tills en dag då en liten flicka dyker upp. Hon är liten och söt, och hunden tycker genast om henne. Och hon om hunden. Men lilla farbror blir olycklig. För vad blir det av honom när hunden och flickan är vänner? Hon är ju så liten och söt, medan han är liten och ful. Förtvivlad försvinner han in i skogen och gråter. I flera dagar gråter han. Men när han äntligen tar sig samman och går tillbaka till sitt hem, så sitter både hunden och flickan och väntar på honom. Hunden blir överlycklig när han ser farbrorn och det blir flickan med. De kan vara vänner alla tre.

Hur söt som helst är Barbro Lindgrens klassiker, om än stundtals hjärtskärande sorglig. Stackars farbrorn som får utstå sådana oförklarligt elaka människor. Men vilken tur han också har som hittas av hunden och flickan. En gullig börja läsa-bok som det är lätt att hitta samtalsämne kring. Skulle funka fint som högläsning också.

Sagan om den lilla farbrorn är illustrerad av Eva Eriksson, vars illustrationer vi känner igen även från många andra svenska barnböcker.