Etiketter

, , , , ,

fotboll_mysterietI Fotbollsmysteriet är det dags för den årliga fotbollsmatchen mellan Lasses och Majas hemstad Valleby och grannstaden Solbacka. Solbacka vinner så gott som alltid, men i år har Vallebys tränare Franco Bollo lovat att Valleby äntligen ska vinna.

Så kommer matchdagen och när kampen är i gång visar det sig att Solbacka är lika vassa som vanligt. 1-0 blir det, 2-0, 3-0, 4-0… Vinsten och silverbucklan som Vallebylaget så gärna vill ta hem känns allt längre bort. Men så mitt under matchen upptäcker Lasse och Maja att silverbucklan försvunnit! Matchen avbryts och polismästaren börjar förhöra alla som är på plats. Lasse och Maja är förstås med och funderar över allt de observerat före och under matchen som kan ha betydelse. Vem var det som smög omkring i buskarna i trädgården bredvid fotbollsplanen, och vem släppte ut luften ur däcken på alla cyklarna? Varför släppte någon ut luften ur fotbollen i första halvlek så att en ny boll fick användas, och kan det ha någon koppling till pokalstölden? Vem har tagit bucklan, och framför allt varför?

Fotbollsmysteriet är ytterligare ett mysterium i den långa och ständigt populära serien om LasseMajas detektivbyrå, skriven av Martin Widmark och illustrerad av Helena Willis. Jag har tidigare också skrivit om Biblioteksmysteriet och den här är minst lika spännande och klurig.