Etiketter

, , , , , ,

EldEld är andra delen i Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfgrens serie om häxorna i Engelfors. Den stora strid som enligt en profetia ska stå mellan demonerna och en utvald människa i Engelsfors närmar sig med stormsteg. Demonerna försöker vad de kan för att sabotera för, och ännu hellre utrota, den utvalda, som i stället för en enda i verkligheten verkar vara sju personer med magiska krafter. De sju är alla häxor men när andra delen börjar är de inte längre sju. I första delen; Cirkeln, utkämpades en kamp med anknytning till skolan, och i denna försöker sig demonerna på en ny, ytterst organiserad manöver. Även de har mänsklig hjälp i form av en välsignad, som de opererar genom. Vem denna person är kan häxorna i cirkeln bara gissa och försöka sluta sig till genom att skaffa mer information: om vad som hänt i historien, vad som egentligen pågår i nuet och vad profetian menar ska hända i framtiden.

Andra delen är i mångt och mycket en fortsättning på den första, med en ny strid i väntan på den stora, slutgiltiga. Man får lära känna häxorna ytterligare och se dynamiken mellan dem utvecklas, och även den i samhället runt dem i övrigt. Det är också en kalldusch i gymnasieklimat med utfrysningar, grupptryck och mobbing, som för den delen även går igen ute i samhället.

Jag tyckte att Eld höll stilen ganska bra, och var till skillnad från många andra 2:or inte egentligen sämre än 1:an. Spänningen hölls vid liv och trappas upp utan att boken främst blev en transportsträcka. Närmast ska jag, i väntan på avslutande Nyckeln som kommer i mitten av november, trösta mig med mellanspelet Berättelser från Engelsfors, som i åtta grafiska berättelser utvecklar historien från Cirkeln och Eld.