Etiketter

, , ,

infinityI hyllorna på skolbibblan hittade jag ännu en känd ungdomsförfattare till kategorin lättläst engelska. Det ska dock noteras att Sarah Dessens Infinity inte – åtminstone vad jag kan hitta – är skriven som lättläst, utan är en novell i första hand. Men korta historier kan ofta funka bra till den som är nybörjare eller vill ha något inte alltför svårt. Det ska också noteras att Infinity i det format jag läst den bara utgör 1/3 av boken – ca 30 sidor – medan resten är utdrag ur två av Dessens längre romaner. Tanken bakom utgivningen som Puffin, Penguins imprint för unga, står för är istället för lättlast att det ska vara ungdomars favoritförfattare tillgängliga till ett lågt pris: Pocket Money Puffin.

Att Infinity inte är lättläst eller tänkt för alltför unga nybörjare märks på hur den är skriven. Bl a används en annan sorts ord, som inte är synnerligen svåra, men knappast heller nybörjarnivå (digress, t ex). Ämnet är inte heller valt för yngre, även om man för all del kan läsa den och få en historia utav det man läser i säkert ganska låg ålder. Det finns ett par olika nivåer i denna korta berättelse, som gör den läsbar för för olika åldrar.

Vid första anblick handlar novellen om en tonårstjej som håller på att ta körkort. Hennes mor har efter en händelse tidigare i livet en permanent skräck för rondeller och det präglar även dem omkring henne. Dottern är fast besluten att inte som sin mor leva med att ständigt undvika rondellen. Ett inslag i historien är också tjejens pojkvän. De är kära i varandra men han vill gå längre än hon känner sig redo för. Det är händelserna som sådana, medan novellen via dessa kommer att handla om val och valmöjligheter – och att /inte/ låta sig pressas till saker förrän man är redo. Vad tjejen väljer i de olika situationerna får man läsa boken för att få reda på, men kontentan kan sägas vara att det inte spelar någon roll hur lång tid det tar att fatta ett – rätt eller felaktigt – beslut, så länge beslutet är ens eget.

Pocket Money Puffin är en kul idé – trots att historien man fick egentligen bara utgjorde 1/3 av boken. Resten är läsprov, vilket för all del också kan vara bra. I Pocket Money Puffin-serien ingår flera författare som låter intressanta. T ex görs på baksidan av Infinity reklam för Meg Rosoff och på hemsidan hittar jag bl a Roald Dahl. Även om dessa böcker inte är lättlästa som så, tror jag att det kan finnas en poäng i att ha välkända författare som ungdomarna kan känna igen och kanske har läst på svenska redan när de sedan ska ge sig in på att läsa på engelska. Även om just Infinity känns som riktad till lite äldre (i varje fall 14/15 år och uppåt beroende på hur mycket man vill att de får ut av den) så finns det ju även lässvaga bland de lite äldre. Det är ö h t värt att skilja på börja läsa och lättläst generellt, även om jag själv döpt kategorin till lättläst här.

Mer om Sarah Dessen och hennes böcker här.