Etiketter

, , , , , , , , , ,

Crow GirlEn annan välkänd barn- och kanske framför allt ungdomsförfattare som, liksom Jacqueline Wilson, författat lättläst engelsk litteratur för unga är Kate Cann. Bl a har hon skrivit Crow Girl, som också finns översatt till svenska under titeln Kråkflickan. Den handlar om Lily som är utanför och mobbad på sin skola. T o m hennes tidigare nära väninna har vänt henne ryggen. Hon umgås med sig själv och tillbringar mer och mer tid i skogen, där hon börjar mata kråkorna. Med tiden blir de hennes vänner och hon lär dem komma till henne när hon kallar och utföra trix på hennes befallning, mot mat som belöning. När Halloween närmar sig ser Lily magnifika kråkvingar i en utklädningsaffär. Det ger henne en idé om hur hon ska få de andra på skolan att se och respektera henne.

Crow Girl är en helt ok bok på så kort och enkelt format, även om jag nog skulle rekommendera den i första hand under de omständigheterna. Den är engagerande och tar upp ett viktigt ämne, men hade säkert varit lite bättre med mer utrymme. Men nu är det ju tänkt som en kort och lättläst bok, och vill man ha mer om Lily finns faktiskt en uppföljare: Crow Girl Returns eller Crow Girl Rises, som den heter i en annan utgåva (så vitt jag kan förstå är det samma bok).

Att göra en (eller två) uppföljare är ett smart sätt att få den som just läst en bok att eventuellt hoppa på en till och på så sätt lästräna lite mer, samtidigt som man då får lite mer av vad som annars känns för mig som är van att läsa tjocka böcker som i kortaste laget om Lily.

Kate Cann har för övrigt också skrivit fler lättlästa böcker. Mer om dem och hennes övriga produktion här.