Etiketter

, , , , ,

Mr cool

Från Mr. Men till Mr. Cool

Mr. Men- och Little Miss-böckerna håller förstås inte i längden utan att de börjar kännas lite för barnsliga. Det finns då gott om anpassat och lättläst material att gå vidare med. Dels finns förkortade eller bearbetade varianter av mer kända verk, och dels finns böcker som redan från början är skapade för att vara lättlästa.

Vad gäller sistnämnda och den engelska marknaden har flera stora författare bidragit med sådana. En av dem är Jacqueline Wilson, populär barn- och ungdomsförfattare känd för bl a böckerna om Tracy Beaker och Tjejer-böckerna om Ellie, Magda och Nadine. Tillsammans med illustratören Stephen Lewis har hon även skapat lättlästa nybörjarboken Mr. Cool, om Kevin som hemskt gärna vill vara med i ett rockband. Det finns redan ett rockband på hans skola, bestående av Ricky, Micky, Nicky som alla är jättebra på att sjunga och dansa och ser störtcoola ut. Kevin kan varken sjunga eller dansa och ser allt annat än cool ut i sin farmors hemstickade pojktröjor. Men han har ett fantastiskt leende och är en snäll grabb. När han frågar Ricky, Nicky och Micky om han får vara med i deras band är de först tveksamma, men när han erbjuder dem sin farmors källare som replokal får han ändå vara med. Genom Kevin hittar gruppen också sitt bandnamn – Mr. Cool – och får sin första spelning, och därefter rullar det på. Kevin blir inte mycket bättre som rockstjärna, men han charmar gärna publiken med sitt leende och sin humor, något som, ska det visa sig, kan vara nog så uppskattat av omgivningen.

Boken handlar om att inte vara bra på vissa saker men att vara bra ändå, om att få vara sig själv och om vänskap. Den är relativt tunn och med stor text läsvänligt utspridd. Vissa av orden återkommer upprepat och ger så läsaren en chans att känna igen ord de eventuellt just lärt sig. En läsvänlig och trevlig historia för nybörjare på engelska.

Stephen Lewis är enligt uppgift anställd vid historiska fakulteten vid California State University. Mer om Jacqueline Wilson här.