Etiketter

, , , , ,

Vi maste sluta ses

De senaste veckorna har sociala media fullständigt surrat av den här boken, som man får erkänna inte bara är en marknadsföringssuccé, utan även riktigt skön underhållning med hög igenkänningsfaktor.

Hanna går sista året på gymnasiet och drömmer tillsammans med sin tjejkompis om sommarens resa till Paris. Bara en enda termin kvar, sedan tar hon studenten och det riktiga livet kan börja. Jens är 24, småbarnsfar och bokstavligt talat nyseparerad. En kväll möts de två ute, i baren på något uteställe. De pratar i toalettkön och råkar sedan på varandra igen på tunnelbanan hem. Det blir en trevlig resa, men alltför kort och Hanna bestämmer sig för att ta en omväg hem – via Jens lägenhet.

Några veckor senare stöter de på varandra igen. Hanna sitter i klassrummet när Jens kommer in, första dagen på sitt nya jobb som personlig assistent åt en av Hannas klasskompisar. Obekvämt är en underdrift i sammanhanget. Kemin finns dock onekligen kvar mellan dem. Men Jens har helt nyligen lämnat ett trassligt förhållande och har sin 2-åriga lilla Rut att sätta först i alla situationer. Och Hanna ska ju flytta till Paris.

Det är som upplagt för problem, och det blir det förstås. Vad vore ungdomskärlek utan problem, lidelse och ångest? Rappt och humoristiskt berättar Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck ur å ena sidan Hannas perspektiv och å andra Jens. Det är tydligt skrivet för ungdomar men inte av ungdomar, men oftast funkar det (även för vuxna läsare). Det är väl genomfört och introspektivt, osäkert och ältande. Ett himla ältande ärligt talat, men så var det ju också precis så det var i den åldern. Kanske t o m ännu mer än i romanen, men den ska ju trots allt också vara underhållande. Och det tycker jag att den är. Underhållande, snabbläst feelgood.

Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck har mellan sig en hel rad böcker för unga, men det här är deras första samarbete. Mer om deras respektive alster här och här, och mer om boken på dess egen blogg här.

Tack Gilla böcker för rec.ex.