Etiketter

, , ,

tvillingarna thorntwaitePå ett stort och dystert gods på engelska landsbygden bor tvillingarna Lorelli och Ovid Thornthwaite. Deras föräldrar är döda och de rås om av en stab tjänare. Hela deras liv har det runt dem rått sorgstämning, utan glad musik, skoj, TV och andra vardagligheter; för att hedra föräldrarna. De går inte i skolan utan blir undervisade hemma, och har aldrig varit i byn som ligger alldeles nära deras hem. Det enda nöje de har är att smida planer för hur de kan mörda varandra. De har gjort över 200 planer och försök, men ingen av dem har lyckats förstås. På deras gemensamma 13-årsdag inser de båda hur trötta de är på att försöka ta livet av varandra, men ingen av dem vågar sluta ifall den andre fortsätter. De bestämmer sig för att ingå kontraktsunderstödd vapenvila. Ändå fortsätter mordförsöken, men är det verkligen tvillingarna som är i farten?

Tvillingarna Thornthwaites testamente är en bok med ett egentligen lite oroande ämne. Jag är kanske inte riktigt härdad vid barnböcker och –humor, men jag tyckte att allt mördande hit och dit var lite magstarkt. Jag gissar att det är för att när jag i vanliga fall läser om mord är det för vuxna och då blodigt allvar. Men det är inte bara på skämt här heller – alla de misslyckade mordförsöken skulle kunna antyda det – då ett flertal folk kring tvillingarna faktiskt bragts om livet. Trots denna mörka bakgrund så är det här en härlig bok och jag fattade ganska stor sympati för tvillingarna. Det är verkligen stor skillnad på kaliber historierna emellan inom Hcg/åldersgrupp 9-12 år. Det här är en riktig roman med utvecklad historia och rikligt med karaktärer – kanske rent av lite för många, då jag mot slutet rörde ihop alla Mrs och bikaraktärer som haft betydelse för tvillingarnas öde. Det gjorde inte så mycket i det stora hela.

Lite svårt att placera denna bok i en genre. Den har något av ett mysterieelement men inte något detektivande i egentlig mening. Ytterligare två böcker av Gareth P. Jones har hittills översatts till svenska: Familjen Considines förbannelse och Constables & Toops kistor och kransar, också de vad de verkar ha en lite mörkare bakgrund och humor för 9-12-gruppen. Mer om Jones och hans böcker här.

Annonser