Etiketter

, , , , , , , ,

VampyrenBarn- och ungdomsläsningsprojektet rullar in på nytt tema! Närmast tar jag mig an en genre/tema, som med lite god vilja kan sammanfattas under fantasy eller övernaturligt. Inte helt klara gränser, och i synnerhet för böcker för de yngre är det svårt, eftersom så många barnböcker har, om inte övernaturliga, så overkliga karaktärer: talande elefanter, minimojjer, goraffer osv osv. Alla som handlar om vampyrer och spöken är inte heller nödvändigtvis fantasy eller övernaturliga, då det ofta visar sig finnas helt naturliga förklaringar bakom det som händer i historien. Så istället för att välja en lättläst nybörjarbok om Spöket Laban (t ex) försökte jag hitta vad som kändes mer i linje med vuxenfantasy, och hittade denna (jag tycker uppenbarligen vampyrer funkar som fantasy. Jag är medveten om att alla inte håller med om detta). Inte heller den är solklar, men suggestiv och absolut på vampyrtemat.

Axel är ny på skolan och har inte fått vara med i killgänget som spelar fotboll på rasterna. Istället hänger han i skolbibblan och läser böcker, eller smyger omkring i skolans källare, där den finns en dörr; Den Farliga Dörren, som alla elever misstänker döljer läskigheter. Ingen vågar gå in där, fastän alla är förskräckt nyfikna. Men så en dag känner sig Axel utmanad och får lägligt nog tag på nyckeln till dörren, när skolbibliotekarien lämnar sin nyckelknippa obevakad. När modet sviker honom får en annan elev tag på nyckeln: Per, söta-och-snälla-Ruts lillebror. Han vågar sig in i rummet men han kommer inte ut igen! Rut är orolig och en av skolans tuffa killar trimmar Axel tills han finner mod och ger sig in i det mystiska rummet. Han letar och letar efter Per, utan framgång. Istället stöter han på en livs levande fladdermus: en vampyr!

Vampyren är en vardagsrealistisk och suggestiv skildring av en pojkes uppskrämda fantasi. Är det en fladdermus han råkar på, t o m en läskig vampyr, eller är det bara en instängd fågel som Rut tror? Och vad är det för skumma böckerna som man inte får låna, och varför håller bibliotekarien till i detta skumma rum?

Den här boken passar nog bäst till yngre läsare: nybörjare, snarare än lite äldre som vill ha lättläst, för historien är inte speciellt läskig även om den är bitvis spännande. Jag tror också att den skulle kunna göras mer spännande av högläsning t ex. Förhoppningsvis hittar jag mer på det här temat och den här nivån, även om den här var ok.

Totalt finns 7 böcker om Axel. Mer om författare Ewa Christina Johansson och hennes skrivande här.