Etiketter

, , , , , , ,

Lovliest Chocolate SHopNågot sött, lätt och underhållande behövdes efter alla detektiver och mord under våren, så så fort jag fick sommarlov gav jag mg på den här godsaken av genresäkra Jenny Colgan.

Boken handlar om 30-åriga Anna Trent som en dag på sitt arbete i chokladfabriken i norra England råkar ut för en allvarlig olycka: ett helt tråg med choklad välter över henne. Hon hamnar på sjukhus en längre tid och mister även två av sina tår på en foten. Enda ljuspunkten är att hon på sjukhuset träffar sin gamla fransklärare Claire som också ligger inlagd, sjuk i cancer. De blir väninnor, och för att fördriva tiden börjar de samtala och läsa på franska.

Väl utskriven vet Anna inte riktigt vad hon ska ta sig till. Lätt deprimerad, utan två av sina tår och arbetslös ligger hon mest hemma, tills Claire föreslår att hon ska åka till Paris och hjälpa en bekant till henne i dennes chokladbutik. Efter viss tvekan åker Anna och det är då det egentliga äventyret börjar. Anna ska arbeta med och lär så känna chokladlegenden Thierry och hans stab. De är proffs på vad de gör och Anna får kämpa hårt för att hänga med och samtidigt orka umgås med den färgstarke man hon bor inneboende hos. Genom umgänget med honom träffar honom Thierrys son Laurent, som också han arbetar med choklad, men inte för sin far, och därför också mer eller mindre blivit förvisad ur familjen. Parallellt med Annas upptäckande av Paris berättas också Claires historia, om hur hon som ung 17-åring åkte dit för att vara au pair, och träffade sitt livs stora (olyckliga) kärlek – Thierry.

The Loveliest Chocolate Shop in Paris är två kärlekshistorier, massor av Paris och ännu mer choklad, vilket allt som allt är en ganska skön mix. Den är underhållande, lättsam och skriven med stor kärlek till både Paris och choklad, och glimten i ögat-cheek vad gäller England. Det är Colgans fjärde bok på rad om sötsaker (de andra tre har jag skrivit om här, här och här) och man kan inte påstå annat än att hon hittat sitt segment. Jag tycker att hon gör det bra, och ofta med fokus på omständigheterna runtomkring; kvinnor som tar sig an utmaningar, startar egna företag och kämpar för vad de vill och tror på, lika mycket som på kärlekstemat som är karakteristiskt för chick lit och feelgood. Nästa bok från Colgan ser ut att bli en uppföljare om Rosie Hopkins. Ska bli spännande att se vad hon har att komma med därefter.

Mer om Jenny Colgan och hennes böcker här.