Etiketter

, , , ,

Stolen BlueJakten på bibliotekariedetektiver fortsätter! The Stolen Blue är första boken om bibliotekarie och ”head of collection development” Claire Reynier i Albuquerque, New Mexico. Hon har nyligen bytt jobb och blir både glad och tacksam när hennes vän och mentor Burke Lovell på ålderns höst bestämmer sig för att skänka hela sin privata samling med sällsynta och dyrbara böcker till Claires bibliotek. Men så blir en låda med de allra mest värdefulla böckerna stulen, där den förvaras tillfälligt i Claires bil. Det blir en principsak för henne att försöka få tillbaka böckerna, även om det så innebär återköp på svarta marknaden och utan att tjuven kan sättas fast.

Men varför fattas en viss av böckerna, en lokal historiebok helt utan pengavärde? Och varför saknas denna bok dessutom på samtliga de lokala bibliotek och bokhandlar Claire besöker? De synliga hålen i bokhyllorna staten över framstår till slut som alltför systematiska, och Claire ger sig på att lösa mysteriet med den utplånade historieboken. När hon upptäcker att stölder skett även i privata hem, och att en person dessutom dött under ett sådant inbrott, börjar Claire befara ännu allvarligare brott än stöld.

En spännande historia i präglande New Mexico-miljö, men den största behållningen hade jag personligen av bokkärleken i denna bok. Claire är fantastiskt kunnig på skönlitteratur, i synnerhet med lokal prägel, och har också en väldigt stor kunskap om sällsynta och värdefulla exemplar. En bok-bok om böckers relativa värde, som får en att undra om en bok någonsin kan bli värdelös. Detta blir därför också mitt aprilbidrag till Västmanländskans Böcker om böcker-utmaning.

Mer om författare Judith Van Gieson och Claire Reynier här.