Etiketter

, , , , , ,

miss-zukas-and-the-library-murders_002Miss Helma Zukas är bibliotekarie på Bellehaven Public Library i Washington. Där har hon arbetat i 14 år, och är en både kompetent och effektiv anställd, som ibland till och med tycker att chefen kanske inte riktigt gör sitt jobb så bra som han borde.

En dag när hon kommer till jobbet är där uppståndelse, och någon har till och med tagit Helmas parkeringsplats. Det visar sig ha skett ett mord på biblioteket, men som tur är åtminstone inte bland de hyllor Helma är ansvarig för. Men det visar sig att hon är lite inblandad i händelserna i varje fall. Hon har senast dagen före talat med offret och så hittar hon en lapp med kryptiska bokstäver och siffror som han måste tappat, eller möjligen lämnat. Nyfikna Helma kan inte motstå att börja luska lite, och när hennes väninna måste fly från en dejt med en man, som visar sig vara samme man som Helma tror snott ledtrådslappen hon hittade – och denne man dessutom sedan hittas död han också – kan Helma inte tro annat än att hon är något viktigt på spåren. Och inte bara något viktigt, utan också väldigt farligt.

Miss Zukas and the Library Murders är den första delen i Jo Dereskes serie om bibliotekariedetektiven Wilhelmina Zukas. Hon är fantastiskt stereotyp, men i Helmas fall har detta fått bli något positivt och drag som ordningsamhet och besserwisseri blir hennes superpowers, som på subtila sätt bistår henne i att lösa gåtan. Helma är skapad med glimten i ögat och jag har haft mycket roligt med att läsa och analysera Helma som karaktär till mina studier. Jag kommer alldeles säkert att fortsätta med påföljande delar i serien. Det här är mitt bidrag för mars månad i Västmanländskans Böcker om böcker-utmaning.

Mer om Jo Dereske, som själv varit bibliotekarie, och hennes böcker här.