Etiketter

, , , , , ,

Oxford ExitOxford, Bodleian Library, bibliotekarier och mord. Och faktiskt en mördande bibliotekarie. Behövs något mer än så? (Möjligen en katt, om en ska va kinkig.)

Oxford Exit är faktiskt den andra delen i en serie där jag inte läst ettan. Jag hoppade direkt på tvåan, eftersom seriehjältinnan Kate Ivory i den tar ett jobb som katalogisatör och undercover sleuth på självaste the Bod.

Hon anställs av en gammal vän – en gammal flamma är min gissning – för att med hjälpa av sina kombinerade dator- och katalogiseringskunskaper försöka snoka reda på vad man på säkerhetsavdelningen misstänker är en avancerad boktjuv. Kate får dock snabbt misstankar om att book peddling inte är det enda brott denna person ägnat sig åt och ger sig ut i en farlig lek, mano a mano, bibliotekarie mot bibliotekarie. För den här boken har något så ovanligt som en mördande bibliotekarie i en av de centrala rollerna. (Nej, det är ingen spoiler, det avslöjas redan på första sidan, även om det förstås inte måste vara faktum för det).

Det är väldigt (väldigt) mycket biblioteksmiljöer i den här och massor av olika sorters bibliotekarier. Tyvärr inte supermycket Oxford, även om det förekommer scener därifrån. ”There is life after Colin Dexter” kungör en blurb från The Times på första sidan och det får jag nog hålla med om vad gäller denna ganska spännande bok. Dock, om jag ska ha en invändning, så är det att handlingen bygger lite för mycket på slumpmässiga möten och händelser. Lustigt egentligen då både den författande hjältinnan och dito protagonisten tar upp just detta som kritik mot deckare de läst.

Första delen i serien heter Death and the Oxford Box.