Etiketter

, , , , , ,

seventh sinnerJag tröskar vidare med mina bibliotekariemysterier, och när det är så underhållande som i Elizabeth Peters The Seventh Sinner är det verkligen ett förnöjsamt slitande. Peters är mer känd för sin serie om egyptologen Amelia Peabody, men huvudpersonen i den här boken; bibliotekarien Jacqueline Kirby, går minsann inte av för hackor hon heller. I nämnda bok har hon en sekundär huvudroll, och boken skulle enligt utsago varit en stand alone, men fick bli till en serie då Kirby blev omåttligt populär.

Nu ska jag inte höja henne alltför mycket till skyarna, för det är då alltid risk för besvikelse, men något visst är det med denna färgstarka och allt annat än förkomna bibliotekarie och hennes smått legendariska handväska. Storyn i sig är också väldigt spännande i perioder, i synnerhet mot slutet.

Kirby befinner sig i Rom en sommar, då hon lär känna och börjar umgås med ett gäng forskarstudenter (tror jag att de kan beskrivas som). Under en sightseeingutflykt hittar Jean, den egentliga huvudpersonen, en bekant till dem död i vad som ser ut som ett självmord. Men redan innan Jean börjar råka ut för ett antal bisarra olyckor har både hon och Kirby börjat misstänka att det som inträffat nog trots allt är ett mord. Mycket listigt klurande och snokande för att komma fram till exakt vad som hänt.

Tummen upp för Jacqueline Kirby, men också Elizabeth Peters som jag nu är mycket nyfiken på att läsa mer av.

Mer om Elizabeth Peters, eller Barbara Mertz som hon egentligen heter, här.

Annonser