Etiketter

, , , ,

I begynnelsen (dvs i juli) valde jag ut fem böcker som skulle få bli min hyllvärmarutmaning för hösten -12. Det var bara det att jag visst läst en av dem redan. Bollywood Confidential var tydligen inte så minnesvärd att jag kom ihåg att jag läst den, men tillräckligt så för att jag skulle känna igen storyn när jag läste (om). Jag bytte därför ut den och läste istället den bok i min ägo som då stått absolut längst på min olästhylla: Kate Kerrigans Recipes for a Perfect Marriage som inhandlades i en välgörenhetsbutik i Oxford när vi var där för snart 1 1/2 år sedan.

Jag gillar (som möjligen framgått tidigare) att läsa skönlitteratur som på olika sätt handlar om mat. Recipes for a Perfect Marriage är en sådan och den handlar/utspelar sig delvis på Irland, vilket också alltid är en bonus. Ändå var det här ingen fullpoängare, men för all del inget jag ångrar att jag läste. En småtrevlig läsupplevelse.

Historien utspelar sig på två plan parallellt: på 1930-talets Irland, där Bernadine är nybliven hustru men vansinnigt olycklig. Mot sin vilja och för sina synder har hon blivit bortgift med en man som är allt annat än den kärlek hon just tvingats ge upp eftersom hennes familj inte hade pengar till hemgiften. Det är en otroligt bitter kvinna som bestämmer sig för att aldrig någonsin släppa sin man James inpå livet.

Vartannat kapitel utspelar sig i nutid i New York, där händelserna kretsar kring matskribenten Tressa som också just gift sig, bara för att direkt inse att hon gjort världens största misstag. Hon trodde att hon älskade Dan, men står nu inte ut med honom. Förtvivlat inser hon att de aldrig kommer att kunna få vad hon alltid drömt om, ett perfekt äktenskap, ett sådant som hennes mormor Bernadine och morfar James hade.

Det finns en hel del mat i historien också, och här och var är recept på sådant som förekommer i berättelsen instuckna mellan kapitlen. Kärlekstrådarna är dock de mer framträdande, i synnerhet i Bernadines historia, fastän det är hennes liv som inspirerat matglädjen i dotterdotterns liv.