Etiketter

, , ,

Denna cozy mystery skulle man med lite välvilja kunna påstå är kaffevärldens motsvarighet till Laura Childs Tea Shop Mysteries, fast inte förlagd till pitoreska amerikanska södern, utan urbana New York, och så förstås med kaffe som tema istället. Författaren Cleo Coyle har jag läst om tidigare, bl a i en annan cozy mystery; A Killer Read, och jag hade därför sett fram emot den här boken som något lite extra. Jag tyckte nog inte att det var något super ultra väldigt speciellt utöver det vanliga emellertid.

Handlingen utspelar sig på kaffebaren The Village Blend i Grenwich Village, NY, där huvudpersonen Clare Cosi just (åter) börjat arbeta som chef, efter ett uppehåll från stället på 10 år. Bara en månad in i tjänsten sker en förfärlig olycka: Annabelle, en av hennes anställda, faller ner för en trappa och landar så illa att hon faller i koma, med risk för sitt liv. En olycka ser det ut som, men när Clare tillsammans med poliskonstapel Quinn börjar titta närmare på omständigheterna blir Clare mer och mer övertygad om att någon knuffat Annabelle ner för trapporna. Och där börjar mysteriet.

Men det är inte väldigt mycket snoopande eller sleuthande i den här historien. Det blir lite sådant mot slutet, men dessförinnan handlar boken mer om Clare och hennes fd make och kaffebaren. Och kaffe i mängder. Det är det jag tycker är trevligast med boken: allt kaffesnack, vilket sker på vad man får kalla en respektabelt hög nördnivå. Det uppskattade jag. Övriga boken lämnade inga mer bestående intryck, även om den förvisso var skapligt underhållande. Läsvärd för kaffeglada, i synnerhet om de därtill är cozyvänner.