Etiketter

, ,

Innan du dog är Camilla Grebe och Åsa Träffs 3e bok om terapeuten Siri Bergman. Jag har inte läst de tidigare två men valde att hoppa direkt på den 3e när Wahlström & Widstrand skulle ordna twitterbokcirkel kring boken. Någon sådan har jag inte tidigare medverkat i, så varför inte passa på att avverka den debuten och samtidigt stifta bekantskap med ett (för mig) nytt författarpar?

Handlingen i Innan du dog kretsar kring Siri och hennes fd man Stefan som dog 2005 i vad som verkade vara en dykolycka, men som Siri misstänker i själva verket var självmord. Gamla minnen väcks till liv då hon bestämmer sig för att gå igenom och rensa ut hans tillhörigheter. Bland dem hittar hon saker som förbryllar henne och tyder på att Stefan hållit stora delar av sitt liv och t o m sig själv undangömda för henne. Hon kan inte sluta fundera över varför och blir besatt av att försöka lista ut vad det var han dolde och varför. Hon kan på något sätt inte släppa honom, utan känner att hon behöver en förklaring, ett avslut. Så besatt blir hon att det börjar gå ut över hennes vardag och det liv hon lever med en ny man och deras gemensamma barn. Och innan hon vet ordet av är hon en historia på spåren som hon hade mått mycket bättre av att inte känna till.

Historien berättas i nutid (2010) och 1988 parallellt. I dåtid får vi följa Stefan och hans kompisgäng som bara är veckor från sin studentexamen när festandet och grupptrycket blir lite väl tvingande i gruppen. Dessa delar är bokens jobbigaste, tycker jag. De är intressanta och utgör de mer spännande inslagen i boken, men killarna i gänget är riktiga stolpskott allihopa och jag kan verkligen inte förstå vad Siri sett i Stefan. Men det kan väl inte hon heller riktigt: det är det som driver hennes jakt efter sanningen, att den kille hon hittar spår efter verkar vara en helt annan än den man hon var gift med.

Jag tyckte bra om Innan du dog. Lite långsam i starten, men samtidigt var det något som höll en fast och driev på läsningen. Jag tror att det är Siri, som trots att hon är bitvis irriterande i sin mani, samtidigt väcker sympati, och så mysteriet förstås som man själv också gärna vill få lösningen på.

Twitterbokcirkeln, som var det som delvis gjorde att jag läste boken nu, var också intressant. Det blev mycket diskussion, om än mycket i brottstycken. Det var stundtals rörigt med så många twittrare som chattade till höger och vänster om olika och samma saker samtidigt/parallellt. Kanske att Boktipset som var initiativtagare och cirkelledare kunde ha styrt upp diskussionen lite mer, som en moderator, så hade diskussionerna möjligen kunnat gå djupare. Den var emellertid kul så här också och det går ju alltid att följa vilka twitterdiskussioner man vill. Det ska tilläggas att jag inte var närvarande under sista halvan av twittercirkeln, eftersom det hände lite saker här hemma. Kul initiativ, i synnerhet som författarna själva också var med och twittrade, och bra bok!

Recex. från Wahlström & Widstrand.

Annonser