Etiketter

, , , ,

Man skulle kunna se Skuggbiblioteket av Mikkel Birkegaard som en superhjältehistoria om bokälskare med superkrafter. Miljön är mycket vardaglig, så det känns kanske lite som att dra handlingen till sin spets, men ni som har läst den skulle nog kunna hålla med mig.

Jon Campelli är en framgångs rik advokat som för länge sedan mist sina föräldrar; sin mor till självmord och sin far då denna som en tragisk följd av sin frus död valde att adoptera bort sin son. Men i själva verket är fadern i livet och bor inte långt ifrån Jon, i samma stad, där han äger och driver att gammalt antikvariat: Libri di Luca. Fast inte så länge till. Bara någon sida in i boken bevittnar vi faderns död: i sin bokhandel, högläsandes en bok han håller i handen.

Jon ärver bokhandeln som han inte besökt på många år. Han har ingen tydlig avsikt att befatta sig vidare med den, men när han besöker den kommer minnena strömmande, och han råkar ut för en lite märklig händelse. Han får där också höra en helt otrolig historia, om människor som besitter närmast magiska förmågor kopplade till läsande och böcker. De kan påverka folk, få dem att känna och göra saker; kanske t o m orsaka död. Kan det vara så vansinnigt att Jons far blivit mördad? Vem kan önska en litteraturpassionerad gammal bokhandlare död?