Etiketter

, , ,

År 1893 drabbas London av sorg, sedan deras hjälte Sherlock Holmes plötsligt gått bort, mördad av sin egen skapare Arthur Conan Doyle. Conan Doyle har blivit så trött på sin skapelse att han börjat känna avsky och inte längre står ut med att ha med honom att göra. Varken böner eller erbjudande om fantastiska summor pengar kan få honom att ändra sig. Men så plötsligt, sju år senare och utan förklarlig anledning, uppstår Holmes igen. Det är en kallare, brutalare Holmes som inte har minsta tilltro kvar för Scotland Yard.

Vad som hände den där hösten inför sekelskiftet som fick den bittre Conan Doyle att återuppliva sin nemesis har förbryllat Conan Doyle-entusiaster i över hundra år. Man har sökt och letat i de dagböcker författaren lämnade efter sig, men dagboken för just den här perioden har varit mystiskt försvunnen. Fram till år 2010. Då kungör Holmes-entusiasten Alex Cale att han efter 20 års sökande funnit den. Han vägrar berätta något om var eller hur han fann den, eller vad den innehåller. Allt ska avslöjas på The Baker Street Irregulars årliga konvent. Men så blir det inte, för Cale hittas död på sitt hotellrum och dagboken är åter borta.

Historien i The Sherlockian utspelar sig i två olika tidsperioder. Vi får dels följa Arthur Conan Doyle under den där mystiska hösten, och dels Harold White, nyss invald i The Baker Street Irregulars som den yngste någonsin sedan Alex Cale själv. Han är med när de hittar den döde Cale, strypt av sitt eget skosnöre och med andra uppenbarligen medvetet lämnade ledtrådar som anspelar på Sherlock Holmes  och hans mysterier. Harold kastar sig in i lösandet av gåtorna och jakten på mördaren och dagboken.

Sann underhållning det här, och en fröjd från första till sista ord. En av årets allra mest underhållande så här långt. Mer om boken och författaren här.

Den här boken har jag spanat efter sedan jag såg den i utgivningskatalogen. Jag sprang slutligen i kapp den på Books & Books på Miami International.

Annonser