Etiketter

, , , ,

Böckerna Boken & Biblioteket – som egentligen är en bok om ca 110 respektive 70 sidor – av Rasmus Fleischer är det intressantaste (jo) jag läst på länge. I synnerhet Boken var lite mind blowing och fick mig verkligen att tänka till, men även Biblioteket är intressant för både entusiaster och oss som arbetar på eller i anslutning till ett sådant.

Boken & Biblioteket handlar om saker som varför de är en bok och inte två; vad en bok är, vad en e-bok är, vad en ljudbok respektive talbok är, samt vad de inte är. De handlar om gränsdragningar, i lagens mening – med anledning av moms bl a, och varför en ljudbok sällan innehåller musik eller läses upp med för mycket utsvävningar – och på fantasiplan. De diskuterar också print-on-demand och möjligheten till revansch för bokhandlarna om/när högkvalitativa skrivare som möjliggör för var och en att skriva ut vilken bok som helst på plats och på studs blir allmängods. Espresso Book Machine är redan en verklighet på en del universitet och bibliotek bl a i USA.

Och så bokspam, denna hemska tanke; böcker som redan nu säljs i stora antal via svenska och utländska nätbokhandlar och som innehåller vad vi i e-post- och bloggkommentarsammanhang skulle kalla spam: saxade stycken från internet, Wikipedia främst, som packeterats under en spännande titel som läggs upp i den icke-innehållsgranskande (men ibland mycket väl medvetna) nätbokhandlarnas bokkataloger och säljs till intet ont anande kunder, däribland också bibliotek.

För en del av bibliotekens uppgift är att ta in vad folk (mer eller mindre välgrundat) vill att de ska ta in och en del tar även in sådant som nätbokhandlarna rekommenderar, genom profilköp. Fast är det så det ska gå till? Vad är bibliotekens roll och uppgift? Nu, och i framtiden? Ska de hoppa på alla de senaste trenderna vad gäller (ofta företagsknutna) bokformat och -teknik, och kan en e-bok verkligen likställas med en ‘riktig’ bok – en fråga som fortsatt diskuteras livligt i och med den pågående litteraturutredningen (en kort artikel om detta senast i gårdagens Sydsvenskan).

Jag rekommenderar Boken & Biblioteket starkt som tankeväckande och fantasitänjande. Allt är inte nytt, men det mesta är värt att ta en funderare (eller en funderare till) på. Snabbläst och aktuellt, för stunden och för framtiden.

Boken & Biblioteket är utgiven av Ink bokförlag under hösten 2011. Mer om författaren Rasmus Fleischer här.

Boken/böckerna är lånad/e på bibliotek.