Etiketter

, , ,

Jag börjar med en strand och ett par palmer för att sätta stämningen, så att ni kan se framför er var vi är: i Key West i sydligaste Florida. I själva verket regnade det halva semestern, men vi boknördar kan ju alltid trösta oss med tanken på mer lästid. Och det blev trots allt en hel del litterärt ändå:

Bland annat i form av en tur till Key West Island Books, enligt utsago öns enda överlevande bokhandel. Där hittade jag perfekt semesterlitteratur med både mord och mat på menyn: lokala författaren Lucy Burdettes An Appetite for Murder, del 1 i serien Key West Food Critic Mystery, som jag redan skrivit om här. På resan läste jag även en annan resmålskopplad bok, He Loves Lucy, som utspelar sig i Miami Beach, men jag tyckte inte den var någon höjdare som den fick faktiskt varken följa med hem eller bli recenserad.

Desto högre litterär nivå var det i den här bokhyllan, som är består av en del av Hemingways böcker från de 10 år han bodde på ön. Dem hittade vi när vi besökte hans gamla bostad; Ernest Hemingway House, som var både tjusigt och ordentligt stort:

Det ska villigt erkännas att jag ville dit delvis för att titta på ättlingarna till hans beryktade 6-tåade katter. Över 40 katter bor i huset och på tomten, och att besöka blev lite som ett hitta-katten-äventyr för de fanns verkligen överallt: på soffor och skrivare, i buskarna och på hyllor:

På området fanns faktiskt en också en bokhandel, som sålde kattsaker och litteratur av eller om Hemingway.

På Key West finns också ett par barer med litterära anspråk, bl a Sloppy Joe’s  Bar som ska ha varit Hemingways stammishäng, men det sägs också att baren under tiden Hemingway bodde på ön i själva verket låg längre ner på gatan där Captain Tony’s Saloon ligger idag, så båda tävlar om turisterna. Efter en titt in på skräniga Sloppy Joe’s valde vi att inte besöka någon av dem.

Hemingway var den författare vars arv märktes tydligast på ön, men även bl a Tennessee Williams levde och verkade här. Han bodde här ända tills sin död 1983, men hans hus är inte öppet för allmänheten.

Sista stoppet på resan var Miami Beach, där vi vandrade in på Books & Books (som även finns i mindre variant på Miami International Airport), en trevlig bokhandel med tillhörande café bredvid. Där såg vi f ö också spår av en annan författare. Det hade ju dock varit hemskt trevligt om man faktiskt råkat vara där samtidigt med henne, eller vad säger ni?