Etiketter

, , , , , ,

”Pastry is like people. Some dough needs a lot of kneading; some requires much less.” – Kathleen Flinn

”Never eat more than you can lift.” – Miss Piggy

En av de första skönlitterära böckerna med mat-tema jag tipsade om var matrecensenten Amanda Hessers Cooking For Mr Latte. Med det här tipset är jag tillbaka på matrecensentspåret, men den här gången i mordskrud och betydligt varmare miljö. Medan den förra utspelade sig i New York City huvudsakligen, är vi med Lucy Burdettes An Appetite for Murder längst ner i Florida och USA sydligaste punkt i semesterparadiset Key West.

Ön Key West är känt för sol, palmer, bad och i baksammanhang kanske främst Key Lime Pie, som faktiskt också är mordvapnet i detta matnördiga mysmysterium, som utgör den första delen i Burdettes nya Key West Food Critic Mystery-serie. I centrum för berätteslen är Hayley Snow, en 25+-årig New Jersey-tjej som följt kärleken till paradiset, bara för att bli dumpad och utslängd ur hans liv när hon kommer på honom med att vara otrogen. När hans nya flickvän blir mördad och Hayleys fingeravtryck finns på mordplatsen blir livet plötsligt ännu jobbigare. Samtidigt ska Hayley försöka landa ett eftertraktat matrecensentjobb på lokala tidningen Key Zest och äter sig genom ön i researchens namn…

Författaren har valt att använda huvudsakligen verkliga ställen, så An Appetite for Murder fungerar samtidigt som en mat- och turistguide till ön i en härlig, något okonventionell blandning av mat och mord. Den innehåller som ofta i sådana här böcker en handfull recept på bakverk och rätter som nämns, men också en massa matrelaterade citat. Jag är annars ingen citatmänniska, men dessa tycker jag utgör trevliga inledningar på de olika kapitlen. Det förekommer också ett par katter, bl a huvudkaraktärens egen, som fått namn efter den motor han låter som: Evinrude.

Mer om bok och författar här. Fler av mina boktips på tema mat och bak här.

Boken är köpt på Key West Island Books, öns enda kvarvarande bokhandel.