Etiketter

, , , , ,

Det känns ärligt talat lite fel att läsa en bok som Homicide in Hardcover i slit-och-släng-pocket. Jag syftar inte egentligen på titeln, utan på huvudkaraktären Brooklyn Wainwrights yrke som bokbindare och -restaurator, och hela atmosfären i boken i övrigt. Det är gamla fina böcker, rariteter och väldigt mycket bokkärlek rakt igenom.

Historien till denna första del i Kate Carlisles Bibliophile Mystery-serie är i korthet denna: under en bokutställning på the Covington-biblioteket i San Fransisco blir Brooklyns gamle vän och mentor Abraham mördad. Brooklyn är den som hittar honom och döendes lämnar han över en värdefull och mytomspunnen utgåva av Goethes Faust med orden ”Remember the devil”. Brooklyn blir förtvivlad men kan inte låta bli att undra vad han kan ha menat med orden. Hon börjar luska lite och snart är hon själv i händelsernas centrum.

Det bästa med den här boken är helt klart miljön och hela bibliofili-temat. San Fransisco utgör en mysig scen – även om den här cozyn är bättre på att skapa SF-mys – och den bakgrund Brooklyn kommer från, med föräldrar och vänner på ett bohemiskt kollektiv känns ovanlig och färgglad. Överhuvudtaget står den här boken ut bland andra cozy mysteries. Brooklyn är inte den typiska cozy-sleuthen som smyger omkring, letar ledtrådar och bryter sig in på ställen som verkar onödigt dumdristiga, även om hon inte drar sig för att utan vettig anledning stjäla en ovärderlig bok. Just denna episod är lite märklig, i synnerhet som en annan karaktär hängts ut som en otrevlig och farlig prick för att ha gjort liknande (och lite till, men inte i det här läget).

Homicide in Hardcover är godis för boknördar och cozy-fantaster. Jag blev dock inte riktigt så upp över öronen förälskad som jag hoppats och trott. Jag har gillat första-delarna av Library Lover- och Booktown-mysterierna bättre så här långt, men jag kommer givetvis att fortsätta läsa om Brooklyns äventyr. Det är svårt att stå emot.

Jag har taggat och kategoriserat den här boken som hbtq-intresse, vilket är lite av en stretch, men det är ett inslag i boken, främst i form av karaktärer snarare än egentligt tema.

Mer om Bibliophile Mystery-serien och författaren Kate Carlisle här. Fler som läst och bloggat om Homicide in Hardcover är bl a Bokmalen och Calliope.