Etiketter

, , , , ,

Jag väljer ofta cozy crimes utefter ämne eller miljö, och i fallet How to Wash a Cat, första delen i Rebecca M Hales Cats and Curios-serie, var det förstås katt-temat som lockade. Att den utspelar sig i San Fransisco och i en antikvitetsaffär gjorde också sitt till.

How to Wash a Cat är emellertid inte främst allt det där runt omkring, utan intrigen är också värd att framhäva. Rebecca (som delar namn och stavning med författaren själv) ärver nämnda antikvitetsaffären av sin onkel, som hastigt gått bort. Hon hamnar rakt i ett mysterium han försökt lösa och som han före sin död sett till att lämna ledtrådar till henne om. Men exakt vilket mysteriet är, och om han faktiskt blivit mördad eller dött naturligt, får man först klarhet i mot slutet. Däremellan hinner man gissa fel ett flertal gånger.

Det händer inte väldigt mycket i början förvisso. Jag har t o m lite svårt att behålla fokus när jag läser, men någonstans, kanske en tredjedel in i boken, märker jag att jag hamnat i det njutbara läget att sakna boken när jag inte läser den. Det är en viss stämning som hänger sig kvar. Bakgrunden med San Fransiscos historiska distrikt charmig, och katterna Rupert och Isabella ständigt närvarande och på sätt och vis som karaktärer i sig.

Den invändning jag har mot boken är att medan den länge är ganska detaljerad, så blir den plötsligt lite hoppig i slutet. Ett par gånger blir det förvirrande och jag undrar t o m om jag missat sidor. Det går att lista ut vad som händer ändå, men det drar ner betyget lite. Annars absolut trevlig och underhållande läsning.

Mer om Cats and Curios-böckerna här och mer om författaren här.