Etiketter

I höstas tog jag mig en ordentlig funderare över exakt hur många olästa böcker det är försvarbart att ha i sin ägo. Eller rättare sagt; hur många det är försvarbart för mig att ha i min ägo, för det är, och ska för all del vara, väldigt individuellt hur många man är bekväm med.

Jag har själv viss förkärlek för siffran 0, och då den inte är realistisk, och kanske inte heller särskilt praktisk, något där i närheten, säg 5-10 st? Men inte heller detta är realistiskt i min nuvarande situation, varför jag kom fram till 2 gyllene riktlinjer. Den ena gällde totala antalet det är vettigt att samla på sig, och den andra hur länge det kan ursäktas att man har dem olästa sedan man en gång införskaffat eller fått dem. Riktlinjerna:

  1. Från och med nu kommer alla nyinskaffade böcker att förses med datum när de köptes/mottogs. Jag tänker mig ett bäst före-datum som riktlinje; 1 år, men har det mer som experiment och ser istället huvudpoängen i att kunna se hur länge en bok blivit stående oläst.
  2. Antalet böcker jag läst senaste året får representera maxgränsen för acceptabelt antal olästa för innevarande år. Det innebär att man (jag) potentiellt sitter på ett helt års böcker – ifall  kriget kommer, eller jag vet inte. Mer än så behöver man ärligt talat inte (jag talar från positionen att jag inte är uppe i det antalet ännu (men snart), men skulle kunna tänka mig att ha det som avbetningsmål om jag hade för många). Maxgränsen måste givetvis inte nås, dock inte överstigas. Helst skulle jag vilja hålla antalet olästa betydligt lägre än så. Senare projekt kanske.

Sanningen är att jag älskar projekt, och med ett par månader kvar på året, då avräkning skulle ske, blev det som en utmaning att minska antalet olästa så mycket som möjligt och samtidigt höja siffran för antalet ‘tillåtna’ olästa.

I tider där fellow bokbloggare citerar fina siffror på över både ett, två och tre hundra lästa böcker 2011 tänker jag inte gå in på mitt eget blygsamma antal, utan bara konstatera att jag klarat av målet för riktlinje nr 2: jag har läst fler än jag har kvar olästa vid årsskiftet 2011/2012. Däremot har jag inte varit konsekvent med nr 1. Jag har inte riktigt kommit in i vanan att sätta datum på när nya böcker kommit in i hemmet, utan bara gjort det sporadiskt. Samtliga odaterade får därför som undantag datumet sista december 2011, och så får jag försöka bättra mig framöver (inget nytt inköpt sedan december), alternativt revidera eller stryka 1:an.

Nu tar nästa steg vid; att försöka hålla riktlinjerna och fortsätta beta av hyllvärmande olästa. Tekniskt sett – om jag inte skaffar fler nya, alternativt får mer tid till läsning – är ju 0:an nåbar under 2012.

Bild lånad från Bookshelf Porn.

Annonser