Etiketter

, , ,

För Maria Lang-fantasten (och -nyfikna) har Fiktiviteter-Helena, med bloggbesökare, sammanställt en mycket praktisk Maria Lang-kalender som guidar i valet av vilka av författarens böcker som är lämpliga att läsa vilken årstid. Kanon! Den kommer jag garanterat att använda mig av i framtida Maria Lang-läsning.

En av dem som utspelar sig under den period på året vi just nu befinner oss i är Tragedi på en lantkyrkogård, som bl a Martina beskrivit handlingen i på ett tjusigt sätt. Kronologiskt sett är det den sjätte i ordningen – och den första jag läser – om Christer Wijk, vilket märks på så sätt att en del bakgrundsinformation saknas. Alla karaktärer presenteras inledningsvis i en rollista med namn och beskrivning, men för tre personer ges bara namn: Puck, Einar och Christer. Man förväntas känna till dem sedan tidigare, vilket jag dessvärre inte gör.

Jag känner också att jag saknar bakgrundsinformation om samhället och människorna i den här boken: många av dem känner varandra, andra inte, så vissa är tillresta men det är inte helt tydligt vilka. Jag finner detta lite förvirrande, och så även de plötsliga kast historien har när det plötsligt tillkommer stora mängder information, inte i form av små ledtrådar här och där, utan snarare vattensfallsartade kaskader som slänger historien och misstankar i helt nya riktningar. Detta antar jag är fullt avsiktligt dock, och säkert något den här boken har gemensamt med flera andra. Kanske är detta rent av karaktäristiskt för en pusseldeckare, som det här ska vara. Jag får helt enkelt läsa fler Maria Lang och se.