Etiketter

, ,

Mannen från Albanien är Magnus Montelius debutroman och Lundabaserade Columbi Publishings andra bok. Den utspelar sig alldeles i början av 90-talet, efter att kommunismen nyss fallit i Österuopa. Vi får följa reportern/taxiföraren/barpianisten Tobias Meijtens när han börjar nysta i varför en man som just kommit till Sverige för att söka asyl lämnar sin förläggning och begår självmord. På olycksplatsen möter han en uteliggare som han intervjuar. Några dagar senare är även denne död; påkörd av en smitare på en avlägsen plats. Polisen anser inte att det finns skäl att misstänka brott, men Tobias – som på deckarmanér går under Meijtens, vilket jag står emot – anar ugglor och lockar med sig sin kollega Natalie Petrini på spåret. Tillsammans börjar de gräva och nysta i en härva som växer sig allt större, och innefattar både spioner och eventuell skandal för svensk säkerhetspolis.

Jag storgillar att Tobias klunkar jasminte och har ett (väldigt) välorganiserat drag. Boken känns också välresearchad och genomtänkt. Historien är spännande och tidsperioden intressant, men dessvärre förstördes en del av upplevelsen av, inte slutet, men en liten, inte helt oviktig detalj i det. Jag återkommer till den längre ner efter spoilerstrecket. Texten är möjligen något ojämn, vilket hakade upp läsflödet emellanåt, men antingen var det bara tillfälligheter eller så vägde handlingens driv upp för det och skjutsade framåt. Det ska hur som helst bli intressant att se både hur författarskapet och förlaget utvecklas.

Och nu spoilervarning. Det jag tyckte var synd med boken för egen del, för det är givetvis olika vad man tycker, var att slutet tyder på att Tobias utan större skrupler tänker låta en mördare gå fri. Att han inte vill skriva om det inträffade är en sak, men att han inte verkar fundera över om han borde lämna vidare den information han har verkar märkligt när han tidigare försökt sätta dit folk som han misstänkt försökt dölja och mörka saker andra gjort. Kanske ingen deal breaker man jag hade uppskattat boken mer om slutet i så fall lämnats mer öppet. Spännande bok hur som helst.

Fler som skrivit om Mannen från Albanien är bl a Bokmalen och Sten O. Andersson. Här och här finns artiklar om författaren.

Magnus Montelius deltar också i Semics julantoligi Mord på önskelistan med novellen Ett alibi åt señor Banegas, och kommer i december ut på digitala Mix förlag med novellen Eftermiddagar med Tatiana.

Tack till Columi Publishing för recex.