Etiketter

, , ,

Imagine if you will paradiset på jorden: walesiska byn Hay-on-Wye, aka Town of Books; hem till 40-ish bokhandlar och tusentals begagnade och antikvariska böcker – och knappt 1500 invånare. Transportera er sedan vidare via fantasin till pittoreska New England i nordöstra USA och mysiga lilla orten Stoneham, också det en Booktown fylld med antikvariska bokhandlar – modellerad på just Hay-on-Wye. Finn i denna stad den crime-inriktade bokhandeln Haven’t Got a Clue och dess ägarinna Tricia Miles – samt den lilla grå bokhandelskatten vid namn Miss Marple. Kan ni tänka er en bättre bakgrund för en cosy mystery-serie? I think not.

I Lorna Barretts Booktown Mystery-series första del, Murder is Binding, som är den jag läst – nej levt i – den senaste veckan, hittar mysteriefrälsta Tricia ägarinnan till butiken bredvid (kokboksbutiken The Cookery) brutalt mördad med en kökskniv. Först på plats och senare med ägodelar från offret funna i Tricias hus blir hon snart huvudmisstänkt, i en härva som blir allt snårigare. Sheriffen är säker på sin sak och det blir upp till Tricia själv, ackompanjerad av sin irriterande syster, att rentvå sig själv och stoppa mördaren, som i en liten stad av Stonehams mått förstås inte är långt borta.

Tror ni att jag gillade Murder is Binding? :D De är många kandidater, men jag tror faktiskt att det här kommer att bli en av mina absoluta favoriter för 2011. Tur för mig då att det redan finns fyra delar till i serien och att ytterligare en är på väg 2012.

Ett plus också för bokens sidotema: mat. De har t o m lyckats trycka in ett gäng recept, som det (tydligen) gärna ska finnas i mysmysterieböcker. Ett minus för en väl enkelspårig karaktär.

Lorna Barrett skriver även under pseudonymerna Lorraine Bartlett (Victoria Square Mysteries) och L L Bartlett (Jeff Resnick Mysteries). Booktownmysterierna ges ut av Penguin US.

Boken är köpt på The English Bookshop.